Haczyk wraz z linką wędkarską jest najważniejszą częścią zestawu wędkarskiego. Te dwa elementy są nieodzowne przy łowieniu ryb na wędke, natomiast pozostałe elementy w najgorszym przypadku można całkowicie pominać. Haczyk jest to kawałek stalowego drutu o przekroju okrągłym (druciak) lub kwadratowym (kuty) w odpowiedni sposób ukształtowany. Składa się z następujących elementów: - ostrze (grot)
- zadzior zwany niekiedy żądłem,
- łuk kolankowy,
- trzonek,
- łopatka lub oczko (można spotkać także haczyki bezłopatkowe przeznaczone do zakładania przynęt naciąganych na żyłkę.
Wielkość haczyka jest miarą szerokości łuku kolankowego. Czym większy haczyk tym niższy jego numer. Powyżej numeru 1 wielkość haczyka oznacza się w postaci ułamka: 1/0, 2/0 itd. Łuk kolankowy może przybierać różny kształt. Do najpopularniejszych należą: okrągły (zbliżony do półokręgu) oraz kryształ (łuk przechodząc w trzonek staje się coraz bardziej łagodny). W niektórych typach haczyków można spotkać odgięcie łopatki do tyłu oraz odgięcie zadziora w bok. Ma to na celu zwiększenie zaczepialności haczyka. W zależności od stosowanej przynęty, dobiera się haczyki z długim lub krótkim trzonkiem. Zaletą długiego trzonka jest łatwość jego wiązania oraz możliwość zakładania przynęt typu dżdżownica. Natomiast haczyki z krótkim trzonkiem służą do zakładania przynęt roślinnych (groch, pszenica, kukurydza) oraz wszelkiego rodzaju ciast. Łopatka lub oczko zapobiegają zsuwaniu się żyłki z haczyka. Oczko stosuję sie w haczykach większych oraz kotwiczkach (haczykach dwuostrzowy). Kolor haczyka oraz jego matowość (połyskliwość) dobiera się w zależności od rodzaju przynęty. Zasadniczo nie powinno używać się haczyków błyszczących do przynęt zwierzęcych (wyjątek stanowią białe robaki, które można zakładać na haczyki w kolorze złotym lub srebrnym). Zadzior zapobiega zsuwaniu sie z haczyka zarówno przynęty jak i złowonej na nią ryby. Przeszkadza on jednak bezpośrednio przy zacinaniu i w zdejmowaniu ryby. W niektórych haczykach nie ma zadzioru lub jego długość jest minimalna. Przy zakładaniau haczyka należy zwrócić szczególną uwagę na jego ostrość. Tępy haczyk już niejednokrotnie uniemożliwił skuteczne zacięcie (być może to była duuuuża ryba). Dawniej zalecano ostrzenie haczyków na bardzo drobnej osełce. Dzisiaj ze wględu na ich powszechną dostępnąć i niewielką cenę, haczyk najlepiej wymienić i założyć „fabrycznie” nowy który jest ostrzony metodą elektrochemiczną. W celu zapobiegania tępieniu się haczyków, należy je przechowywać oddzielnie, najlepiej w małych, foliowych kopertach lub plastikowych pojemniczkach wyściełanych miękką gąbką. Wiązanie haczyków Węzeł owijkowy. Można go stosować go do haczyków z łopatką lub oczkiem. Jest stosunkowo prosty do zawiązania i jednocześnie silny. Po zawiązaniu przed ostatecznym zaciśnięciem węzeł należy równo ułożyć na haczyku i zaciągnąć. Aby układanie węzła było łatwiejsze można żyłkę zwilżyć. Poniżej pokazany jest węzeł który można wiązać bezwrokowo. Należy zwrócić uwagę aby owijać żyłkę w zawsze w tą samą stronę. Podobnie jak węzeł owijkowy, przed ostatecznym zaciśnięciem należy go dokładnie ułożyć na trzonku haczyka.
|